Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι…

Οι περισσότεροι φοιτητές της σχολής μας γνωρίζουν ήδη το σχήμα μας, το ΜΙΚΡΟΒΙΟ. Παρ΄όλα αυτά, συχνά  λόγω διαστρεβλώσεων από τις κομματικές παρατάξεις, δεν είναι σαφής η φυσιογνωμία του σχήματός μας. Τι είμαστε λοιπόν; Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το τι δεν είμαστε. Δεν είμαστε κομματική παράταξη που παίρνει την κομματική γραμμή από κάποια καθοδηγητικά γραφεία. Δεν είμαστε διαπλεκόμενοι με το κράτος ή με μεγαλοκαθηγητές. Δεν είμαστε απολιτίκ. Είμαστε ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα.

Είμαστε λοιπόν:
  • Ανεξάρτητοι από τους κρατικούς μηχανισμούς, τις κυβερνήσεις και την κυρίαρχη πολιτική. Ανεξάρτητοι από όλους αυτούς τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, γιατί δε θέλουμε να χρωστάμε και να λογοδοτούμε σε κανένα, παρά μόνο στους φοιτητές της σχολής μας. Όντας ενάντια στη λογική της στείρας εκπροσώπευσης, δε ζητάμε τυφλή εμπιστοσύνη των φοιτητών όπως την αντιλαμβάνονται οι καθεστωτικές παρατάξεις (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ), αλλά την ενεργό συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων μέσω των διαδικασιών του Συλλόγου (επιτροπές ετών, γενικές συνελεύσεις).
  • Αριστεροί γιατί απέναντι στον ατομισμό και την ατομική διαπραγμάτευση απαντάμε με τη συγκρότηση συλλογικοτήτων. Απέναντι στο βόλεμα και τον εφησυχασμό, την παθητικότητα και την υποταγή, αντιπαραθέτουμε το συλλογικό αγώνα. Άλλωστε πιστεύουμε πως η προάσπιση των συμφερόντων μας δε γίνεται ούτε μέσα από τον ατομικό δρόμο, ούτε με την επιβολή από τα πάνω, ούτε με την ανάθεσή της σε κάποιους φωτισμένους εκπροσώπους που διαχειρίζονται την κατάσταση πάντα βέβαια για το καλό μας, αλλά με τη μαζική και ενεργή συμμετοχή όλου του ενδιαφερόμενου κόσμου στους συλλογικούς αγώνες. Σε αυτούς που επιμένουν να μας πείσουν πως το συμφέρον όλων μας είναι η αναδιάρθρωση και ο ανταγωνισμός απαντάμε με την υπεράσπιση των κεκτημένων μας. Γιατί πιστεύουμε ότι τα περισσότερα προβλήματα της καθημερινότητάς μας έχουν, σε τελική ανάλυση, πολιτικές αιτίες και γι΄αυτό απαιτούν πολιτικές απαντήσεις.
  • Σχήμα, επειδή όλες μας τις αποφάσεις για το τι θα κάνουμε στη σχολή τις παίρνουμε σε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες που καταλήγουν σε μια σύνθεση όλων των απόψεων που ακούγονται. Χωρίς καπελώματα και επιβολή μιας κομματικής γραμμής που έρχεται απ’έξω. Δρούμε συνδικαλιστικά προσπαθώντας να κινητοποιήσουμε τους συμφοιτητές μας για συλλογική και μαζική δράση για τα προβλήματα που μας αφορούν όλους. Συζητάμε πολιτικά για να διαμορφώσουμε τις απόψεις μας σε βάθος και να καταλήξουμε στις αναγκαίες πράξεις, λαμβάνοντας υπόψη πάντα τις απόψεις και τους προβληματισμούς όλων των συμφοιτητών μας.
Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι ο κόσμος δεν αρχίζει ούτε τελειώνει στο μικρόκοσμο της σχολής μας. Γι’ αυτό επιδιώκουμε το συντονισμό και την κοινή δράση με πολλά παρόμοια αριστερά σχήματα που υπάρχουν πανελλαδικά. Κι αυτό επειδή δεν πιστεύουμε ότι είμαστε οι κάτοχοι της απόλυτης αλήθειας. Επειδή δεν πιστεύουμε σε μια Αριστερά που «σκέφτεται» και «δρα» για τον κόσμο, αλλά σε μια Αριστερά που σκέφτεται και δρα μαζί με τον κόσμο. Ακριβώς γι’ αυτούς  τους λόγους συμμετέχουμε στο πανελλαδικό δίκτυο σχημάτων της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης (ΕΑΑΚ), που είναι το μοναδικό πολυσυλλεκτικό μόρφωμα στο Πανεπιστήμιο (όλα τα άλλα είναι απλώς κομματικές  παρατάξεις των αντίστοιχων κομμάτων).  Στα ΕΑΑΚ συμμετέχουν σχήματα μέσω των οποίων δραστηριοποιούνται πολλοί ανένταχτοι αγωνιστές, αλλά και πολιτικές οργανώσεις και ομάδες. Μέσα στις πολιτικές διαδικασίες τους (συντονιστικά πόλης, πανελλαδικά διήμερα) συζητούν και συνθέτουν την άποψή τους, χωρίς αυτή να επιβάλλεται απ’ έξω και λειτουργούν  με το κριτήριο της ενότητας στην πράξη. Αυτή η ενότητα έχει κατακτηθεί μέσα στην κοινή δράση τόσων χρόνων, από το ’91 έως σήμερα.
Τέλος, θεωρούμε ότι στη σχολή ο σύλλογος φοιτητών πρέπει να έχει λόγο και άποψη για αυτό και στηρίζουμε τις αμεσοδημοκρατικές και ανοιχτές σε όλους γενικές συνελεύσεις σαν το ανώτατο όργανο που μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Οι φοιτητές πρέπει να συναποφασίζουμε δημοκρατικά και να παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου