Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ/ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Ως ΜΙΚΡΟΒΙΟ, σχήμα ανεξάρτητο που επιλέγει να δρα και να συντονίζεται με το πανελλαδικό δίκτυο σχημάτων της ΕΑΑΚ, θεωρούμε πως η ανασυγκρότηση του ΔΣ (όπως και όλες οι πολιτικές διαδικασίες του συλλόγου) οφείλει να γίνει με πολιτικό πλαίσιο. Πιστεύουμε πως η ευρύτερη πολιτική συγκυρία και τα βίαια μέτρα επίθεσης που ψηφίστηκαν ενάντια στα δικαιώματα των εργαζόμενων και της νεολαίας δεν αφήνουν το σύλλογο ανεπηρέαστο. Ταυτόχρονα η διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης που προωθείται με το νόμο Αρβανιτόπουλου είναι κάτι για το οποίο οι παρατάξεις (εκλεγμένες από το σύλλογο) και κατ’επέκταση το ΔΣ πρέπει να τοποθετηθούν. 

    Για εμάς, η εκλογή του ΔΣ μέσω των φοιτητικών εκλογών αποτελεί, συνάμα με τις εκλογές και των εργατικών συνδικάτων, μια μορφή δημοκρατικής έκφρασης του συλλόγου και σίγουρα μια συνδικαλιστική δομή κατακτημένη με το αίμα των αγώνων της νεολαίας. Δεν υποβαθμίζουμε το ρόλο του ΔΣ που οφείλει όμως πάντα να συμβαδίζει και να υποτάσσεται στο ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του συλλόγου, τη Γενική Συνέλευση. Ρόλος του ΔΣ είναι να συγκροτείται και να συνεδριάζει βάσει των αποφάσεων των ΓΣ και χωρίς να έχει δυνατότητα υπέρβασης ή τροποποίησης αυτών, Γι’αυτό το λόγο προτείνουμε η ανασυγκρότηση του ΔΣ να γίνει με πολιτικό πλαίσιο και με βάση τις βασικές αρχές των ψηφισμένων πλαισίων γύρω από το νόμο και τα μέτρα που ψηφίστηκαν.

    Σε περίπτωση που το ΔΣ δεν επιτελεί το ρόλο για τον οποίο εκλέχθηκε από το σύλλογο για εμάς καταντά να έχει ένα διακοσμητικό-γραφειοκρατικό ρόλο και γι’αυτό θα πρέπει (όπως προβλέπεται και καταστατικά) να καθαιρείται. Το ΜΙΚΡΟΒΙΟ και ο κόσμος που το στηρίζει επιδιώκει να παρεμβαίνει στο σύλλογο με όρους αλληλοτροφοδότησης και ανάδρασης. Γι αυτό το λόγο, είναι μέγιστης σημασίας οι διαδικασίες του ΔΣ να είναι ανοικτές σε όλο το σύλλογο. Δεν επιδιώκουμε προσωποκεντρικές θέσεις στα ΔΣ, γι’αυτό και τα ψηφοδέλτιά μας στις εκλογές είναι κατά κύριο λόγο ασταύρωτα και δεν δηλώνουμε και εκπροσώπους στο ΔΣ. Ωστόσο,  για λόγους μη αποκλεισμού μας στο τμήμα, υπογράφουμε προσωπικά για τη συμμετοχή των μελών μας και το δικαίωμα ψήφου τους, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι το σχήμα μπορεί να εκπροσωπηθεί από οποιοδήποτε μέλος του ψηφοδελτίου του ισότιμα, όντας ή όχι δηλωμένο μέλος στη διαδικασία ανασυγκρότησης.

     Για τη διαδικασία μεταβίβασης εδρών, όπως ανοίχθηκε στην τελευταία γενική συνέλευση, είμαστε κάθετα αντίθετοι. Θεωρούμε ότι αλλοιώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα, υποτιμώντας προκλητικά την κρίση του συλλόγου. Στις φοιτητικές εκλογές, με έναν τρόπο, ψηφίζονται πολιτικά σχέδια. Έτσι, δεν μπορεί αυτές οι ψήφοι με έναν απλό τρόπο να «μεταβιβάζονται». Οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία, ακόμη και αν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν, την καταγγέλλουμε, τη θεωρούμε πραξικοπηματική και πηγάζει από βαθιά αντιδημοκρατικές πρακτικές (βλέπε συνεργασία ΒΕΤΟ-ΠΑΣΠ, συγκυβερνήσεις, bonus 50 εδρών στο πρώτο κόμμα στη βουλή κοκ). Αν οποιαδήποτε παράταξη δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στις διαδικασίες του ΔΣ είναι δικαίωμά της, ωστόσο η έδρα θα καταχωρηθεί στον αμέσως επόμενο δικαιούχο σύμφωνα με τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών. Το ΜΙΚΡΟΒΙΟ και συνολικά τα ΕΑΑΚ υπερασπίζονται τα συμφέροντα των φοιτητών και παλεύουν γι’αυτά στις μαζικές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων και στους δρόμους και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου