Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Κάλεσμα στην Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 23/5


Όλοι στην Γενική Συνέλευση του Β.Ε.Τ. την Πέμπτη 23/5 και ώρα 11:30, προκειμένου να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε πάνω στα εξής θέματα:
  • τις εξελίξεις με τα Προεδρικά Διατάγματα και στο Σχέδιο "Αθηνά"
Για εμάς η κατάθεση των Προεδρικών Διαταγμάτων στο Συμβούλιο της Επικρατείας δείχνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να   προ-νομιμοποιήσει τις αλλαγές που θέλει να φέρει στην Τριτοβάθμια χωρίς να τις έχει ψηφίσει στην Βουλή. Ταυτόχρονα η ανάκληση του ΠΔ για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (όπως και για το ΕΚΠΑ), που αφορά όλες τις σχολές που ιδρύονται/καταργούνται/συγχωνεύονται δείχνει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει! Ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε απλά με την αναδιάταξη των σχολών, αλλά επί της ουσίας με την διάλυση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων, των φοιτητικών παροχών και συνολικά του τρόπου λειτουργίας των πανεπιστημίων, στην προσπάθεια εφαρμογής συνολικά του νόμου-πλαίσιο.

  • το πρόγραμμα και τη διάρκεια της εξεταστικής και την διασφάλιση της πτυχιακής 
Για άλλη μία φορά είδαμε το πρόγραμμα της εξεταστικής να βγαίνει μέσα στο Πάσχα και να μην υπάρχει δυνατότητα εκφοράς άποψης από τους φοιτητές. Είδαμε ότι αυτό κινείται σύμφωνα με τους ρυθμούς εντατικοποίησης των σπουδών που προσπαθεί να επιβάλλει το Υπουργείο, και αυτό έχει να κάνει τόσο με τη συμπιεσμένη διάρκεια που έχει όσο και από μια σειρά (αντικειμενικά) δύσκολων μαθημάτων να εξετάζονται συνεχόμενες μέρες και ώρες. Ταυτόχρονα έχει αρχίσει πάλι να υπάρχει έντονη φημολογία για το ποιοι μπορούν να δώσουν την πτυχιακή εξεταστική. Αυτή είναι δικαίωμα όλων των φοιτητών από το εαρινό εξάμηνο του 5ου έτους και πάνω και δεν θα αφήσουμε κανένα να μας την αφαιρέσει! Θεωρούμε πως ο φοιτητικός σύλλογος πρέπει να έχει καθοριστικό λόγο στη διαμόρφωση της διάρκειας και του προγράμματος της εξεταστικής (και ό,τι άλλο αφορά τη φοιτητική του καθημερινότητα), βασιζόμενος στα κεκτημένα συνολικά του φοιτητικού κινήματος.

  • τις εξελίξεις γύρω από τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας
Το τελευταίο δεκαήμερο είδαμε έναν από τους μεγαλύτερους κλάδους της χώρας να παίρνει αποφάσεις για απεργία μέσα από πολύ μαζικές γενικές συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία όμως επέλεξε τελευταία στιγμή να μην προκηρύξει εν τέλει απεργία για τον κλάδο, προφασιζόμενη ότι "δεν υπήρχαν οι όροι και οι προϋποθέσεις" για αυτήν. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση επέλεξε αν επιστρατεύσει τους εκπαιδευτικούς πριν ακόμα κριθεί αν θα προχωρήσουν σε απεργία ή όχι! Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι εκπαιδευτικοί έχουν γυρίσει επιστρατευμένοι στα σχολεία και αυτό ισχύει "μέχρι νεωτέρας" κι επομένως μπορεί να ισχύει για μεγάλο χρονικό διάστημα, δείχνει ότι ο αγώνας για να σπάσει η επιστράτευση είναι ενεργός. Την ίδια στιγμή σαν φοιτητές πρέπει να είμαστε δίπλα στις κινητοποιήσεις τους ανά πάσα στιγμή, στην κατεύθυνση υπεράσπισης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης συνολικά. 

Για εμάς η ακαδημαϊκή χρονιά δεν έχει τελειώσει και ο φοιτητικός σύλλογος πρέπει να συνεδριάζει όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου