Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Καμία νομιμοποίηση στα σχέδια Πρυτάνεων-Συμβουλίων Διοίκησης!

  Σήμερα, Παρασκευή 27/6, πραγματοποιήθηκαν οι επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη νέου Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αυτή τη φορά, οι εκλογές βρίσκονται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του Συμβουλίου Διοίκησης. Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, το ΣΔ είναι ένα όργανο το οποίο θεσμοθετήθηκε με το νόμο Διαμαντοπούλου το 2011 και αναδείχθηκε μέσα από αντιδημοκρατικές διαδικασίες. Αυτό ήρθε για να επιβάλλει την εφαρμογή όλων των εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων στην Τριτοβάθμια και την άμεση σύνδεση των αποφοίτων με την αγορά, κι αυτό έγινε ήδη φανερό από την σύστασή του, όπου εκτός από εκπροσώπους του καθηγητικού κατεστημένου συμμετέχουν και εξωπανεπιστημιακοί μάνατζερς.
  Οι πρυτανικές εκλογές έγιναν στα περισσότερα ιδρύματα τώρα, εν μέσω εξεταστικής περιόδου, ώστε  να είναι πιο δύσκολο να προκύψουν μαζικές αντιδράσεις. Επειδή αυτό όμως δεν αποτελούσε από μόνο του ικανή συνθήκη "ομαλής διεξαγωγής" καθώς το φοιτητικό κίνημα έχει σταθεί πολλές φορές εμπόδιο στα σχέδιά τους, η διαδικασία διεξήχθη και τις δύο φορές ηλεκτρονικά. Σ' αυτή, πρώτη φορά δεν είχαν δικαίωμα τυπικής συμμετοχής οι διοικητικοί και οι φοιτητές, παρά μόνο τα μέλη ΔΕΠ, τα οποία κλήθηκαν να ψηφίσουν ανάμεσα στους 3 υποψήφιους πρυτάνεις που είχαν την έγκριση του ΣΔ. Τους υποψηφίους που έδωσαν δηλαδή τα απαραίτητα εχέγγυα σε ΣΔ και Υπουργείο για εφαρμογή του νόμου, καταστολή κινητοποιήσεων και εύρυθμη ακαδημαϊκή λειτουργία (Πρυτάνεις με…πιστοποιητικό φρονημάτων). 
   Ο κ. Καψάλης λοιπόν δεν πρόκειται να κάνει τίποτα διαφορετικό από το να εφαρμόσει επί της ουσίας τους νόμους Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου καθώς και όλες τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που προσπαθούν να περάσουν τα τελευταία χρόνια. Αυτό  θα σημάνει διάλυση των πτυχίων και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, διαγραφές φοιτητών, απολύσεις διοικητικού προσωπικού, εισαγωγή διδάκτρων, περικοπές φοιτητικών παροχών, εντατικοποίηση σπουδών και κατάργηση κάθε έννοιας συλλογικότητας και δημοκρατίας, Αυτά περιγράφονται άλλωστε και στο Σχέδιο Οργανισμού του ΠΙ.  
  Καλούμε τους φοιτητές αλλά και όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας να μη νομιμοποιήσουν τους εντεταλμένους πρυτάνεις, τα ΣΔ και τις αποφάσεις τους. Απέναντι στο αντιδραστικό αυτό μοντέλο διοίκησης, εμείς προτάσσουμε τους αγώνες μας για ένα πραγματικά δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό πανεπιστήμιο, στο οποίο των πρώτο λόγο θα έχουν οι φοιτητές κι εργαζόμενοι μέσω των συλλογικών τους οργάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου