Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Να σε καλωσορίσουμε και εμείς στο Β.Ε.Τ.!

Μπορεί στην αρχή να δυσκολεύτηκες να καταλάβεις τι ακριβώς αντικείμενο έχει η σχολή, αλλά τώρα έχεις αρχίσει να προετοιμάζεσαι για την φοιτητική σου καθημερινότητα σαν βιολόγος. Στα πλαίσια αυτά λογικά πιστεύεις ότι θα έχεις άρτιες εγκαταστάσεις με σύγχρονα εργαστήρια, καθώς και συνεργάσιμους καθηγητές που θα σε βοηθήσουν στην επιστημονική σου καριέρα. Κάθε πρωί λοιπόν, θα ξεκινάς από το σπίτι σου όλο κέφι για να παρακολουθήσεις όλες τις διαλέξεις, κρατώντας τις καλύτερες σημειώσεις της πιάτσας, χάρη στις οποίες με ελάχιστο διάβασμα θα περάσεις τα μαθήματα στην εξεταστική. Φυσικά όταν γυρίσεις σπίτι, θα πας για έναν καφέ να χαλαρώσεις με τα παιδιά από τη σχολή, ενώ στη συνέχεια θ’ ακολουθήσουν τα γνωστά τσίπουρα με την παρέα. Και κάπως έτσι θα κυλήσει η επόμενη μέρα, βδομάδα, εξάμηνο…

Χωρίς να θέλουμε να σε απογοητεύσουμε, τα πράγματα να δεν είναι ακριβώς έτσι. Αυτή τη στιγμή τα νέα μέτρα για το πανεπιστήμιο κάνουν αυτή την καθημερινότητα να απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Με το πρόσχημα της κρίσης γίνονται δραματικές περικοπές και στην εκπαίδευση. Αυτά σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα που έχουν περάσει (νόμος Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου, Οργανισμός- Διαγραφές κλπ) υπονομεύουν όλο και περισσότερο το δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου με στόχο την εναρμόνιση του με την αγορά εργασίας. Τα πτυχία θα αντικατασταθούν με τίτλους σπουδών αποδεσμεύοντας τα από τα επαγγελματικά κι εργασιακά δικαιώματα (τα οποία το ΒΕΤ κατέκτησε μέσα από συλλογικούς αγώνες τα τελευταία χρόνια) και θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να γίνεις ένας ακόμη ελαστικά- στη καλύτερη περίπτωση- εργαζόμενος. 

Το πρώτο βήμα είναι να περάσουμε στις σχολές, αλλά δεν μας εξασφαλίζει κανένας πλέον ότι θα τελειώσουμε. Η συνεχής κατάρρευση των φοιτητικών παροχών αυξάνει όλο και περισσότερο τα συνολικά έξοδα για τις σπουδές μας. Ήδη η μεταφορά στο πανεπιστήμιο είναι επί πληρωμή, οι εστίες έχουν ενοίκιο και στη συνέχεια βάσει του νέου νόμου θα κληθούμε να πληρώνουμε για δίδακτρα, συγγράμματα και σίτιση. 

Απέναντι σε όλα αυτά, εμείς συμμετέχουμε στα ανεξάρτητα αριστερά σχήματα της ΕΑΑΚ,  και προτείνουμε τον συλλογικό τρόπο διεκδίκησης και υπεράσπισης των κεκτημένων μας μέσα από τις διαδικασίες του φοιτητικού συλλόγου (όπως η Γενική Συνέλευση). Παλεύουμε για ένα πανεπιστήμιο πραγματικά δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό, ένα πανεπιστήμιο που μας χωράει όλους.

ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕ ΔΟΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου